Utvecklingen från Halogen till Led

Arbetsbelysning är ett samlingsnamn för belysning som används inom många olika områden. Du hittar exempelvis arbetsbelysning på lastbilar, båtar och entreprenadsmaskiner. Den arbetsbelysning som finns tillgänglig på marknaden använder  i första hand led teknik, även om halogen och xenon lampor fortfarande används i en allt mindre skala. Innan dess led och xenon lampan existerade så var det halogen belysning som gällde i princip överallt. Men sedan xenon och led lampan kom in i bilden så ser man främst halogen lampor på äldre fordon som ännu inte hunnit uppgradera sin belysning. Led arbetsbelysning är överlägsen på alla sätt och vis och i texten nedan finner du förklaringen till detta.

Led jämfört med Halogen

Den största nackdelen med halogen belysning är den höga strömförbrukningen. Halogen kräver ca 4-5 gånger mer effekt för att matcha led lampans ljusflöde. Ifall en led lampa har en effekt på 25W så krävs det en effektförbrukning på 100W för att halogen lampan ska kunna avge lika mycket ljus Detta gör en väldigt stor skillnad speciellt på traktorer och övriga fordon med begränsade elresurser. Detta har gett helt nya möjligheter för många fordonsägare som tidigare tvingats till att använda svaga lampor för att minimera elförbrukningen.

Xenon jämfört med LED

Xenon lampan tog världen med storm när den slog igenom under 2000-talet. Efter att led lampan slutligen fick sitt genombrott så var det fortfarande många maskinister som föredrog xenon framför led. Men led utvecklingen gick inte att stoppa och idag är led arbetslampan betydligt mer effektiv än xenon som fasats ut i en allt snabbare takt de senaste åren. Troligtvis kommer xenon att sluta säljas helt innan 2020 då led dioderna blir allt mer effektiva vilket ökar gapet mellan de konkurrerande belysningsteknikerna.

13 Sep 2016