Lära sig använda en hjärtstartare

Om du råkar på en person med plötsligt hjärtstopp, vet du då var du ska göra? Det krävs ganska så omgående en insats så att personen överlever. Oftast hinner man inte med att vänta in ambulansen. Det krävs att man påbörjar hlr och det krävs att man använder en hjärtstartare. Många tänker att det ska räcka att göra en hjärt- och lungräddning, men är det ett plötsligt hjärtstopp så räcker inte det! Om man bara gör hlr så är det chans på 2 % att personen överlever. Men, om man använder en hjärtstartare också, så ökar chansen att överleva från 2 % till 83 %. Använder man den inom 1 minut, så är chansen hela 90 %!

Alla borde ha en hjärtstartare

Det finns idag ofta hjärtstartare utplacerade på offentliga platser, men det är för få. Det är inte fel att skaffa egna, att ha hemma, på kontoret, i bilen och så vidare. Som sagt, ju snabbare man får till att använda den, desto större chans har personen att klara livet! Som tur är det som så att det går att köpa dessa på egen hand, om man vill. På hearty.se finns det såna att köpa.

Lär dig använda den!

Det är så klart även bra att kunna använda hjärtstartaren, så gå en kurs i hlr, för där ingår det ofta att lära sig just detta. Sedan har de flesta bra instruktioner på sig, så att det går använda dem ändå, vilket är bra, det gäller bara att du vågar!

 

 

12 Feb 2019