Ha bra koll på företagets ekonomi

unga foretagare

Driver man ett företag idag, så är det en hel del som ska hållas koll på. En mycket viktig del av ett företag är det ekonomiska. Det gäller att ha koll på bokföringen, momsredovisningar, deklarationer och allt sådant. Sedan är det av yttersta vikt att företaget har en bra likviditet. För att tillfälligt öka er likviditet kan du sälja fakturor. Att sälja fakturor gör att företaget snabbt kan få in pengar.

Förbättrad likviditet året om

En bra likviditet är något ett företag bör ha, alla månader, året om. Även om det kan komma en svacka då du behöver sälja fakturor. Likviditeten visar företagets förmåga att betala sina räkningar och andra utgifter. Det är alltså skillnad på det och på resultat. Att sköta sina betalningar är ett måste. Det talas ofta om huruvida man har en bra eller dålig likviditet. 

För att ha en bra bra likviditet så kan du göra en del saker. Se över vad du har för kostnader och om det går att skala ner dem något. 

Fakturerar du kunder och ger dem betalningstid på 30 dagar, så är det kanske läge att ändra. Du kan sätta 14 eller till och med 10 dagar om du vill. 

Är det leveranser du ska göra långt fram i tiden, be då om förskott på betalningen eller i alla fall en delbetalning. 

Sen är det inte fel att göra en likviditetsbudget. Det finns smarta räkneverktyg på nätet du kan använda dig av. 

 

3 Jun 2019